Female White-tailed Deer Selection and Retention of Birth Sites

A female white-tailed deer with two young fawns stand alert in a lush green grassland.

Photo by Michael R. Jeffords.

Pregnant female deer are known to seek out areas to give birth that offer protection from predators, human induced disturbances and intrusions by other deer. This isolation allows the fawn to imprint on the mother only, a necessary behavior before the fawn grows older and encounters other deer.

A female deer pauses at a lush green forest edge and looks across a mowed grassy area.
Photo by Jack Bulmer from Pixabay.

To determine the cover characteristics of known birth sites and year-to-year retention of these sites, 17 breeding females were captured in Piatt County, radio collared and radio located each year for up to five breeding seasons. All 17 females reared at least one fawn to weaning age (4–5 months old) each year for a total of 50 pregnancies.

These females all used the same area for births each year. As they grew older females became even more attached to a birth site, using the exact site for nearly 90 percent of all births by the time females reached 6 years old. All 17 females isolated their fawns away from other deer for about 8 weeks, from May–June until late July–early August.

A young spotted white-tailed deer fawn stands amongst green woodland understory vegetation.
Photo courtesy of IDNR.

Experienced females showed a preference for birth sites with the abundant forest understories that are usually associated with forests less than 50 years old. They avoided older forests and forests that were frequently flooded as these habitats often had poorly developed understories. Marked females lost fewer fawns to predators in these denser understory habitats. Where available, females are also known to use hayfields or wheat fields as birth sites, habitats also featuring dense vegetation that would hide fawns from predation. However, these field types were not available on the areas used for this study.

Intolerance by breeding females to the presence of other deer near their fawns did not extend to feeding sites away from the fawn. Females continued to feed together in crop fields when away from their fawns after birth.


Charlie Nixon is a wildlife ecologist retired from the Illinois Natural History Survey.

Share this Article

Submit a question for the author

Please complete the verification below to submit your question:



Explore Our Family of Websites

Similar Reads


Three white-tailed deer are in a harvest agricultural field. Two of the deer are grazing. The deer in the foreground is walking towards the right with its head up. The deer in the foreground and one in the background have large antlers. A woodland is in the distance.

One Small Protein Worth a Whole Herd of Trouble: Prion disease advantage in Illinois white-tailed deer


A hunter holds a crossbow up in preparation for aiming while sitting in a tree-stand. In the background is a grassy field. Trees with autumn foliage border the field in the distance.

A black and white skunk walks along the edge of a gravel road next to a grassy roadside. The skunk has pointed its tail up and is looking to the left.

The Science Behind Skunk Numbers: What four decades of data reveal


Dark gray tiny baby rabbits snuggled in a fur lined grassy nest.

Does That Baby Animal Need Help?


A brown, tan, black and white bobcat sits in a patch of green grass on a hill. Tan grasses are in the background.

What’s for Dinner, Bobcat?


An image of a coyote standing in a field of short grass with its face turned toward the photographer.

The Seasonality of Nuisance Coyote Calls


A group of people stand in front of two boats. A few people stand on the boats as well. In the background is a brushy woodland. A green patchy lawn is in the foreground.

A portrait of a deer looking directly into a trail camera. In the background is a snowy woodland.

A close-up of a dragonfly with a brownish red head and thorax and a bright red abdomen.

Watching Dragons and Damsels


A wood duck perches on a tree branch over a pond covered in algae. The duck bends down toward the pond's surface and forages for food. Tree leaves are above the duck.

Observing Wild Table Manners